Shodno regionalnoj statistici seksualnog nasilja nad djecom: u preko 90% slučajeva – dešava se od strane djetetu poznate osobe, koja mu predstavlja AUTORITET. To može biti: član porodice, staratelj, nastavnik, trener, komšija, porodični prijatelj… ili drugo lice u koje dijete ima POVJERENJE. Na žalost, seksualno nasilje nad djecom i mladima postoji i u Crnoj Gori.

 

Još jedan statistički podatak za opomenu: jedno od petoro djece u Evropi – doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro djece koja dožive seksualno zlostavljanje, jedno je dječak a četiri su djevojčice. Nasilje – najčešće, u startu ne prepoznaju – jer misle da je u pitanju igra. Mašta zlostavljača vješto je upakovana u forme igre, prilagođene dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju.

 

U kasnijim godinama – osoba može provesti čitav život pokušavajući da zaboravi ili preboli momente iz djetinjstva.

 

Seksualno nasilje se može desiti svima, bez obzira na pol, uzrast, društveni status, fizički izgled ili pripadnost odredjenoj grupaciji.

 

SEKSUALNO NASILJE NIJE DJEČIJA IGRA

 

Ovaj video je nastao u okviru projekta “Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja” koji partnerski realizuju NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Ministartvo javne uprave.

 

Reditelj: Nikola Vukcevic

Scenario: Nemanja Lakić

Glavni protagonista – glumac Jovan Dabovic

Producent Milorad Radenović (Galileo production)

Djevojcica Hana Pavlovic

Djeca iz UMS Montenegro

Pogledajte video: