Nevladina organizacija (NVO) Prima održala je šest radionica „Znanje pobjeđuje tabue“ na temu seksualnog i reproduktivnog zdravlja, dvije 13. oktobra u Pljevljima i po dvije u Beranama i Mojkovcu 20. oktobra. Radionice su bile namijenjene roditeljima i mladima, a u narednom periodu radionice će biti organizovane u još šest gradova u Crnoj Gori.

Omladinska radnica i koordinatorka programa za neformalno obrazovanje i mobilnost mladih u Primi, Jelena Jovanović, istakla je da mladi i roditelji prepoznaju važnost seksualno-reproduktivnog zdravlja za sveukupan lični i društveni razvoj jedne mlade osobe.

„ I koleginici Adrijani, koja je specijalna pedagoškinja zadužena za radionice sa roditeljima, kao i meni koja radim sa mladima zaista prilaze roditelji i mladi sa konstruktivnim pitanjima. U toku rada se trudimo da pružimo što više informacija koje su relevantne za našu ciljnu grupu, ali i podignemo svijet o tome da je važno razgovarati o seksualnom i reproduktivnom znanju i da to ne treba i ne smije biti tabu“, kazala je Jovanović.

U toku realizovanih radionica promovisan je Primin priručnik o Rodno zasnovanom nasilju, ali i web sajt www.allaboutsexeducation.com na kome će mladi i roditelji moći pronaći sve informacije u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem.

„ U narednom periodu nam slijede radionice u Tivtu, Tuzima, Podgorici, Ulcinju, Baru i Nikšiću. Ovim putem pozivamo mlade i roditelje da dođu da se informišu u što većem broju, jer jedini način na koji možemo pobijediti stigmu, osjećaj srama i predrasude koje se vežu za seksualno i reproduktivno zdravlje jeste edukacijom“, poručila je Jovanović.

Takođe, mladi koji su prisustvovali radionicama su upoznati sa online savjetovalištem na sajtu NVO Prime, gdje mogu potpuno anonimno dobiti pomoć, podršku ili informacije na temu seksualno-reproduktivnog zdravlja, prevencije vršnjačkog, porodičnog i seksualnog nasilja.

Projekat je finansiran kroz Erasmus plus, kao i sufinansiran od Direktorata za mlade Ministarstva sporta Crne Gore.