Jelena Drobnjak i Vladimir Jašovic iz Berana, Almedin Džudžević iz Rožaja i Miloš Kralj iz Bara predstavljali su NVO Primu na drugom trening kursu u okviru projekta „Borba protiv rodne nejednakosti kroz omladinski rad“ koji se održao u periodu 19.- 27. Aprila u Draču.

U toku treninga akcenat je stavljen na kreiranje medijskih kampanja koje će promovisati rodno jednako društvo i antidiskriminaciju.

Treningu je prisustvovalo 32 omladinskih radnika/ca iz 8 zemalja – Makedonije, Albanije, Kosova, Poljske, Grčke, Makedonije, Rumunije i Crne Gore.

„ Ovo je moje prvo iskustvo u okviru Erasmus+ programa i mnogo mi se dopadaju metode rada neformalnog obrazovanja. Kroz niz sesija imali smo priliku da se upoznamo sa pojmom rodne nejednakosti, identifikujemo glavne uzroke i posljedice koje se vežu za ovaj pojam u našim zemljama i kreiramo medijske kampanje koje će pomoći rješenju problema. Rad sa mladima iz različitih krajeva Evrope bio je zanimljivo iskustvo, i pored dosta znanja, mogu se pohvaliti da sam stekao dosta prijatelja“, rekao je Miloš iz Bara.

Treningu u Albaniji prethodili su seminar u Makedoniji i trening na Kosovu a slijede studijska posjeta Poljskoj u junu i radna posjeta Grčkoj u julu.

U okviru projekta biće kreirane javne kampanje koje podstiču diskusiju o pojmu rodne nejednakosti, rodno zasnovanih stereotipa i diskriminacije. Takođe biće organizovane obuke za vršnjačke edukatore/ke, okrugli stolovi i radionice za mlade.

Projekat je finansiran od strane Evropske komisije kroz Erasmus+ program.