Lokalna kancelarija Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) otvorena je u petak u Podgorici, sa ciljem uspostavljanja političke i institucionalne povezanosti mladih, a sve u duhu saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu, poručeno je sa otvaranja.

Riječ je o prvoj lokalnoj kancelariji u regionu, a Crna Gora je, kako je saopšteno, prva od šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je ispunila sve uslove za otvaranje te kancelarije.

Ministar sporta, Nikola Janović, kazao je da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu, zajedno sa još pet vlada regiona radila na uspostavljanju RYCO, napominjući da ona ima za cilj jačanje političke i institucionalne poveznosti mladih u regionu, njihovo umrežavanje, ali i pomirenje i saradnju.

“Imajući u vidu činjenicu da zemlje Zapadnog Balkana dijele teret zajedničkog nasljeđa i izazova, kao i da to utiče na mlade koji su odrasli u regionu punom predrasuda i netolerancije, inicijativa za formiranje RYCO, došla je kao mehanizam podrške mladima u ovom region”, kazao je Janović.

On je podsjetio da je prije četiri mjeseca ratifikovan Zakon o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju RYCO.

“Obezbijedili smo kontribuciju u budžetu Ministarstva sporta za rad kancelarije, ali i prostor za funkcionisanje Lokalne kancelarije, čije je osnivanje jedan od najvidljivijih konkretnih rezultata Berlinskog procesa”, zaključio je Janović.

Generalni sekretar RYCO, Đuro Blanuša, saopštio je da je Vlada Crne Gore od samog početka jasno pokazala želju da učestvuje u uspostavljanju RYCO.

“Vlada je dala otvorenu, nedvosmislenu operativnu podršku cjelokupnom procesu, dok su crnogorsko civilno društvo, a posebno mladi, pokazali veliku zainteresovanost i izuzetno konstruktivan pristup”, poručio je Blanuša.

On je ocijenio da se mladi u regionu ne poznaju, ne druže i ne sarađuju dovoljno pa je, kako je kazao, RYCO možda i više nego ikada potrebna Zapadnom Balkanu.

“Ovo su ključna pitanja i ključni izazovi koje će RYCO imati u fokusu u narednom periodu. Naša misija je da pošaljemo snažnu poruku da region može i umije da sarađuje – i to iskreno, u svim oblastima, od ekonomije i turizma, preko sporta i nauke, pa sve do obrazovanja i kulture”, naglasio je Blanuša.

Veliki doprinos i političku podršku osnivanju RYCO dale su Vlade Njemačke i Francuske.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Hans Ganter Matern, rekao je da otvaranje kancelarije u Podgorici treba da pruži dvije važne poruke.

“Jedna je poruka zahvalnosti Vladi Crne Gore, koja je uložila mnogo truda u ovaj projekat, a zahvalnost ide i mojim kolegama ambasadorima. Druga poruka jeste da uradimo nešto konkretno za mlade ljude”, kazao je Matern.

RYCO je uspostavljena 4. jula 2015. godine na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, kada su vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, potpisale međunarodni sporazum o osnivanju kancelarije, kako bi tim institucionalnim mehanizmom ojačali saradnju mladih u regionu.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika diplomatskog kora, civilnog sektora, medija, kao i crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Za septembar je planirano otvaranje lokalne Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Tirani.